Az étkezési idő, az alvás és az elhízás közötti kapcsolat jól ismert, de kevéssé érthető, a
kutatások azt mutatják, hogy a túlzott táplálkozás megzavarhatja a cirkadián ritmust és
megváltoztathatja a zsírszövetet.
Az új északnyugati kutatások először mutatták ki, hogy az energiafelszabadulás lehet az a
molekuláris mechanizmus, amelyen keresztül belső óráink szabályozzák az energiaegyensúlyt.
Ebből a felfogásból a tudósok azt is megállapították, hogy a nappal az ideális időszak a
Föld forgásának fénykörnyezetében, amikor a legoptimálisabb az energia hőként történő
eloszlatása. Ezek az eredmények széles körben vonatkoznak a diétától az alvászavarig és a
hosszú távú táplálkozási segítségre szoruló betegek táplálásáig.
"Jól ismert, bár kevéssé érthető, hogy a bioritmust ért ingerek az anyagcserét is
befolyásolják" - mondta Dr. Joseph T. Bass, a tanulmány szerzője, Charles F. Kettering, a
Northwestern University Feinberg School of Medicine professzora. Emellett a Northwestern
Medicine endokrinológusa.
"Amikor az állatok nyugati stílusú cafeteria diétát fogyasztanak – magas zsírtartalmú, magas
szénhidráttartalmú –, akkor a bioritmusuk összezavarodik" – mondta Bass. "A bioritmus
érzékeny az emberek étkezési idejére, különösen a zsírszövetben, és ezt az érzékenységet a
magas zsírtartalmú diéták dobják ki. Még mindig nem értjük, hogy ez miért van így, de azt
tudjuk, hogy ahogy az állatok elhíznak, akkor kezdenek többet enni, amikor aludniuk kellene.
Ez a kutatás megmutatja, miért számít ez."
Bass emellett a Cukorbetegség és Anyagcsere Központ igazgatója, valamint a Feinbergi
Orvostudományi Tanszék endokrinológiai osztályának vezetője. Chelsea Hepler, a Bass Lab
posztdoktori munkatársa volt az első szerző, aki számos biokémiai és genetikai kísérletet
végzett, amelyek megalapozták a csapat hipotézisét. Rana Gupta, aki jelenleg a Duke
Egyetemen dolgozik, szintén kulcsfontosságú munkatársa volt.
Dátum:
2022 Október 21
Forrás:
https://www.sciencedaily.com