Az Anglia Ruskin Egyetem (ARU) táplálkozástudományi kutatói által vezetett, a Nutrients
folyóiratban megjelent tanulmány az első, amely a természetes olíva gyümölcsvíz előnyeit
vizsgálja a rekreációsan aktív emberek számára.
Az olíva gyümölcsvíz az olívaolaj gyártásából származó hulladék. Az olajbogyó polifenolokat
tartalmaz, amelyek antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek, és egy kereskedelmi
forgalomban kapható olívabogyó-gyümölcsvíz termék, az OliPhenolia számos fenolos vegyületet
tartalmaz, és különösen gazdag hidroxitiroszolban.
Az első, a testmozgást végző emberekre gyakorolt potenciális előnyeiről szóló
tanulmányban 29 rekreációs tevékenységet folytató résztvevő vett részt, akik 16 egymást
követő napon keresztül fogyasztottak OliPhenolia-t vagy placebót, ízlésüknek és
megjelenésüknek megfelelően, és pozitív hatást találtak a futásteljesítmény számos
kulcsfontosságú mutatójára.
Az OliPhenolia fogyasztása javította a légzési paramétereket az edzés kezdetén, valamint az
oxigénfogyasztást és a futás gazdaságosságát alacsonyabb intenzitás mellett (1-es
laktátküszöb).
A magasabb intenzitású légzési paraméterek (2-es laktátküszöb) nagyrészt nem változtak, de
javult az észlelt terhelés, csakúgy,
mint a fokozatos edzést követő akut felépülés.
Az olíva gyümölcsvíz fenntartható melléktermék. Általában az olívaolaj gyártása során dobják
ki, és van egy olaszországi cég aki úgy döntött, hogy ezt a "szennyvizet"
étrend-kiegészítővé alakítja.
Potenciálisan előnyös lehet azok számára, akik rendszeres aerob edzést végeznek.
Dátum:
2023 Május 17
Forrás:
https://www.sciencedaily.com